Nieuws

Technische analyse Jeux des Joules

Foto: Lena de Rouw

In de tweede week van het nieuwe jaar heeft IABR samen de Jeux des Joules ontwerpteams van studio Chris Kabel, OFFICE Kersten Geers David Van Severen een inspirerende excursie naar Amsterdam en Rotterdam gemaakt, onder begeleiding van beide gemeentes. Hierin werd de stad verkend en werd een unieke inkijk in verschillende soorten transformatorstations gegeven. Een bijzonder hoogtepunt was de rondleiding door Alliander in Westpoort, het openlucht oefenterrein voor elektromonteurs in opleiding.

Foto: Lena de Rouw

Tijdens deze verkenning van de energie-infrastructuur werd het cruciale doel van de netbeheerders duidelijk: het leveren van energie tegen de laagste prijs. De groeiende vraag naar energie en vermogen vereist een uitbreiding en verbetering van het elektriciteitsnetwerk, inclusief het bouwen van een grote hoeveelheid extra transformatorhuisjes en warmteoverdrachtstations.

Foto: Lena de Rouw

De rondleidingen bij Stedin en Batenburg in de assemblagehal van Batenburg boden diepgaande inzichten in de veiligheidsnormen en ontwerpkenmerken van zowel betreedbare als compacte stations. De discussie over betreedbare stations benadrukte de noodzaak van specifieke veiligheidszones en de uitdaging om compact te bouwen zonder concessies te doen aan veiligheid.

Foto: Lena de Rouw

De excursie werd afgesloten met een vooruitblik op de toekomstige uitdagingen in de energiesector, zoals de groei van ons energieverbruik, de impact op de arbeidsmarkt en de behoefte aan intelligente energiesystemen. De zoektocht naar een evenwicht tussen efficiëntie, veiligheid, kosten, snelheid en ruimtelijke kwaliteit is complex. Deze excursie heeft diepgaande inzichten geboden en vormt de basis waarop de ontwerpteams voor het Transistieatelier Jeux des Joules de komende maanden zullen voortbouwen.

Foto: Lena de Rouw