Nieuws

DOWN TO EARTH: Ontwerpen voor het eindspel

Nu onze planeet steeds turbulenter afstevent op meer dan twee graden opwarming, is DOWN TO EARTH: Ontwerpen voor het eindspel een oproep aan ontwerpers: het is te laat, dus nu komt het er echt op aan!

Dit visueel rijke boek, over ontwerpen in tijden van klimaatcrisis, is samengesteld en grotendeels geschreven door hoofdcurator George Brugmans, en daarmee het laatste project van DOWN TO EARTH, de antitypische negende editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (2020 en 2021).

In het eerste deel, Hoe kunnen we landen?, doet Brugmans verslag van het in de IABR–Ateliers uitgevoerde ontwerpend onderzoek. Hij aardt het in de geschiedenis van de IABR als een op échte verandering gerichte culturele onderzoeksinstelling en hij beschrijft, in een 'catalogus achteraf’, de geëxposeerde resultaten. Dit deel bevat de resultaten van het onderzoek van het IABR–Atelier Rotterdam III (OOZE architects & urbanists o.l.v. Eva Pfannes); het IABR–Atelier Oost Vlaams Kerngebied (PLUSOFFICE architects en Architecture Workroom Brussels o.l.v. Joachim Declerck); het IABR–Atelier Droogte in de Delta (Studio Marco Vermeulen); de Waterschool M4H+ (Studio Makkink & Bey); en het IABR–Atelier Dordrecht (West 8, VenhoevenCS architecture+urbanism, PosadMaxwan, EGM architecten en Studio Donna van Milligen Bielke o.l.v. Adriaan Geuze).

In het tweede deel, Waar kunnen we landen?, met ook een essay van Dirk Sijmons en een verslag van een gesprek tussen docenten en studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, reflecteert Brugmans uitgebreid op onze lastige aanwezigheid in het Antropoceen. Hij pleit voor (op)nieuw kunstbeleid als voorwaarde voor een werkelijk vrije ruimte voor het ontwerp en doet suggesties aan ontwerpers en verbeelders hoe positie te nemen nu het eindspel de menselijke conditie is.

Want als het eindspel een gegeven is - we weten, we zitten er midden in - dan moet alles anders.

Voor persaanvragen, contacteer press@nai010.com. Voor meer informatie bezoek onze Shop pagina.